Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η μαρτυρία του 27χρονου αλβανού Τζούλιαν Σινάνι προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ.

- Ομολόγησε διπλή δολοφονία στο Γκάζι και σχέσεις με ελληνικές ένοπλες οργανώσεις

«Εγώ σκότωσα τους δύο άνδρες τον Ιούλιο του 2011 στο Γκάζι, έναν άλλο στου Γκύζη ενώ συμμετείχα και σε βομβιστικές επιθέσεις και εν ονόματι ένοπλων οργανώσεων στην Ελλάδα. Εχω κάνει πολλές ανθρωποκτονίες και άλλες εγκληματικές ενέργειες στην Ελλάδα και στην Αλβανία που θέλω να ομολογήσω…».

Αυτή η αναφορά του 27χρονου Αλβανού Τζούλιαν Σινάνι λίγες ώρες μετά την σύλληψή του, στις 25 Ιανουαρίου 2014 στα Τίρανα, από τις αλβανικές αρχές έχει σημάνει συναγερμό στις ελληνικές διωκτικές αρχές. Ο Σινάνι που ζούσε στην Αυλώνα, φέρεται να ερχόταν συχνά στην χώρα μας και να είχε ύποπτες διασυνδέσεις. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα πιστόλι αλλά και ένα iPad που εξετάζεται από την αλβανική αστυνομία αν περιέχει στοιχεία για την εγκληματική δραστηριότητά του.
 
Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θέλουν να διαπιστώσουν αν βρίσκονται μπροστά σε μία σημαντική αποκάλυψη για ένοπλες επιθέσεις στην Ελλάδα ή σε μία «σκοπιμότητα, υπερβολή ή μυθοπλασία ενός Αλβανού κρατουμένου». Τετραμελές κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ που βρισκόταν στην Αλβανία για την εξέταση, χωρίς σημαντικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, του συλληφθέντα Αλβανού δραπέτη των φυλακών Τρικάλων Ιλίρ Κούπα, θα συναντήσει σήμερα Τετάρτη και τον 27χρονο στις αλβανικές φυλακές.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι τώρα, ο Τζούλιαν Σινάνι έχει αναφέρει ότι συμμετείχε στη βομβιστική επίθεση, στις 15 Μαΐου 2010, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Τότε άγνωστοι είχαν τοποθετήσει ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό σε σακούλα σκουπιδιών που άφησαν στις τουαλέτες για το κοινό, στο υπόγειο του μεγάρου. Η βόμβα εξερράγη την ώρα που περίπου 50 υπάλληλοι, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι και διάδικοι ήταν μέσα στο κτίριο, οι οποίοι κινδύνεψαν άμεσα, παρά τις προσπάθειες μεγάλης δύναμης της ΕΛ.ΑΣ να το εκκενώσει. Από την έκρηξη σημειώθηκε ένας ελαφρύς τραυματισμός.
 
Ο Τζούλιαν Σινάνι φέρεται ακόμη να ομολόγησε την διπλή δολοφονία, στις 5.00 το πρωί της Παρασκευής 1ης Ιουλίου 2011. Τότε ένας άγνωστος πυροβόλησε τουλάχιστον έξι με εφτά φορές με πιστόλι των εννέα χιλιοστών και σκότωσε δύο Ελληνες 35 και 45 ετών, έξω από το εστιατόριο «Μαμάκας» στη διασταύρωση των οδών Τριπτόλεμου και Περσεφόνης στο Γκάζι. Ο ένας από τους δύο άνδρες ξεψύχησε επί τόπου ενώ ο άλλος στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Ο 45χρονος, το ένα από τα θύματα της επίθεσης, είχε απασχολήσει για σωρεία ληστειών στην Σουηδία ενώ εμφανιζόταν ως μέλος ομάδας εκβιαστών στα νότια προάστια, στις 24 Νοεμβρίου 2004 είχε κατηγορηθεί για τον εκβιασμό πρώην μπασκετμπολίστα του Αρη ο οποίος διατηρεί εστιατόριο στην Αθήνα. Το άλλο θύμα της επίθεσης βρέθηκε τυχαία στο σημείο.
 
Όπως έλεγαν αργά το βράδυ της Τρίτης υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ «μέχρι τώρα έχουμε μια ασαφή εικόνα της υπόθεσης. Από τη μία πλευρά για τις ανθρωποκτονίες που αναφέρεται στην Αθήνα είναι πράγματι όλες μη εξιχνιασθείσες κι αυτό πιθανόν να μην είναι σύμπτωση. Ισως και να οδηγήσει στην επιβεβαίωση της εμπλοκής του. Επίσης οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι μέλη της "φαμίλιας" Σινάνι από την περιοχή της Κρούγιας είχαν εμπλακεί στην απόδραση από τις φυλακές των Τρικάλων και είχαν κατηγορηθεί για σωρεία άλλων επιθέσεων στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά ωστόσο η αναφορά του για συμμετοχή του στην βόμβα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης από τους Πυρήνες δεν επιβεβαιώνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία μας. Αφενός έχουμε μία σαφή εικόνα για τους Ελληνες αντιεξουσιαστές που συμμετείχαν στην επίθεση και αφετέρου δεν είχαμε την εικόνα ότι υπήρχε σχέση τους, τουλάχιστον στην συμπρωτεύουσα, με Αλβανούς. Ακόμη απορούμε γιατί ο Αλβανός να προχωρήσει σε αυτήν την ομολογία για συμμετοχή του σε τόσες εγκληματικές ενέργειες. Όλα όμως θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ώρες…».
 
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου