Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Η ιστορία της Ηπείρου!!!

Με τα ευρήματα στη σπηλιά του Ασπροχάλικου, στο Λούρο ποταμό, στο φαράγγι του Βίκου, στην Καστρίτσα και σε άλλα σημεία, είναι βέβαιο πως η ανθρώπινη παρουσία στην Ήπειρο ανάγεται στα 40.000 χρόνια π.χ. 
Πρόκειται για τον κυνηγό, που μένει σε σπηλιές για προστασία του από το κρύο, σε περάσματα των ζώων, επί αιώνες, και μόνο το 6.000 π.χ. αγγίζει την κτηνοτροφία και αργότερα τη γεωργία. 
Κατά το 3.000 - 2.000 π.χ. εμφανίζονται οι Πελασγοί που θεωρούνται πρόγονοι των ελληνικών φυλών και των Ιλλυριών (Σελλοί, Έλλοπες, Κασσωπαίοι, Μολοσσοί, Αθαμάνες, Δρύοπες, κ.α. - περίπου 14 φυλές). 
Οι Μολοσσοί είχαν ισόβιους βασιλείς, ενώ άλλες φυλές έβγαζαν ετήσιους αρχηγούς (μέχρι το 800 π.χ. δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα). Στα 800 - 600 π.χ. οι Κορίνθιοι ιδρύουν στα παράλια της Ηπείρου αποικίες (όπως την Αμβρακία, την Απολλωνία και την Επίδαμνο). Μια σημαντική εξέλιξη έχουμε στα 500 π.χ. με την ίδρυση της ομοσπονδίας των Ηπειρωτικών φυλών από το βασιλιά των Μολοσσών Θαρύπα. Τον Θαρύπα διαδέχονται ο Αλκέτας και ο Αρύβας που δίνει την ανεψιά του στον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο τον Β' , πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 
Μετά τον Αρύβα βασιλεύει ο αδελφός της Ολυμπιάδος Αλέξανδρος ο οποίος σκοτώθηκε σε εκστρατεία στην Ιταλία. Ο Μέγας Αλέξανδρος που δημιούργησε τη μεγάλη Μακεδονική Αυτοκρατορία, περιέλαβε και την Ήπειρο ως επαρχία του. Στα 307 π.χ. βασιλεύουν ο Πύρρος και ο Νεοπτόλεμος και επικρατεί ο Πύρρος τελικά που επεκτείνει το κράτος του. Ο Πύρρος μεταφέρει την πρωτεύουσα από την Πασαρώνα στην Αμβρακία, την οποία στόλισε με σημαντικά κτίρια (Πύρρειο Βασιλικό Ανάκτορο, ναοί, βουλευτήριο, ωδείο, αγάλματα των εννέα μουσών και πολλά άλλα). Ο Πύρρος υπήρξε η μεγαλύτερη φυσιογνωμία της τότε Ελλάδος. Με τα στρατηγικά του προσόντα και τη φιλοδοξία του, ανέδειξε την Ήπειρο σε σπουδαίο Ελληνικό κράτος.

 

Υπέταξε τη Μακεδονία, έκανε μεγάλες εκστρατείες στην Ιταλία, Σικελία και στην Πελοπόννησο (με χρησιμοποίηση στις μάχες ελεφάντων) όπου και το 272 π.χ. βρήκε το θάνατο στο Άργος από κεραμίδι που του πέταξε η μάνα ενός αντίπαλου στρατιώτη. 
Μετά το Θάνατο του Πύρρου, υπήρξε μεγάλη ανωμαλία (αντιπαλότητες, επαναστάσεις). Στη διαμάχη Ρωμαίων - Μακεδόνων, η Ήπειρος ισοπεδώνεται (καταστρέφονται 70 πόλεις και 150.000 Ηπειρώτες οδηγούνται σκλάβοι στη Ρώμη). Τελικά κατέληξαν στην ανακήρυξη δημοκρατίας που επέζησε μέχρι το 167 π.χ. 
Από το 396 μ.χ. γίνονται στην Ήπειρο διαδοχικές εισβολές γερμανικών φυλών, Ούννων, Οστρογότθων, Βουλγάρων, Σλάβων που εγκαθίστανται και Σαρακηνών. Το 1059 γίνεται νέα εισβολή Σλάβων - Νορμανδών και επαναστάσεις. 
Το 1204 Διαλύεται προσωρινά η Βυζαντινή Αυτοκρατορία (η Κωνσταντινούπολη στους Φράγκους). 1205 Ο Μιχαήλ Άγγελος ιδρύει το Δεσποτάτο της Ηπείρου με πρωτεύουσα την Άρτα και με υπηκόους Έλληνες, Σλάβους, Αλβανούς και άλλους. Ακολουθεί υποταγή στους Βουλγάρους και το 1236 επανιδρύεται το Δεσποτάτο της Ηπείρου από τον Μιχαήλ Άγγελο τον Β' , που επιζεί 100 χρόνια (1335 ξανά στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία η Ήπειρος).
Από το 1349 - 1431 έχουμε την περίοδο των μεγάλων ανταγωνισμών μεταξύ Φράγκων, Βενετσιάνων, Αλβανών, Σέρβων, με κυριάρχηση των Τούρκων το 1431. 

Το 1699 οι Βενετσιάνοι παραδίδουν την Πρέβεζα στους Τούρκους (την κατείχαν από το 1684). Μικροεπαναστάσεις, όπως του Θεόδ. Γρίβα, Πούλιου Δράκου, Μαλάμου, του Δεσπότη Διονυσίου Τρίκκης που τον έγδαραν ζωντανό το 1612, δεν έφεραν σοβαρά αποτελέσματα. Το 1716 ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και Βενετσιάνων καταλήγει στην παράδοση της ακτής από Βουθρωτό μέχρι Βόνιτσα στους Τούρκους. Το 1732 αποτυγχάνει η επανάσταση των Σουλιωτών. 
Το 1788 αναλαμβάνει ο Αλί πασάς στα Γιάννενα και φτιάχνει κράτος με ίσα δικαιώματα Χριστιανών - Μουσουλμάνων. Το 1797 οι Γάλλοι αντικαθιστούν τους Βενετσιάνους. Το 1803 καταλαμβάνεται το Σούλι και τα παράλια (πλην της Πάργας) από τους Τούρκους. (Την Πάργα αγοράζουν οι Τούρκοι από τους Άγγλους το 1817). Το 1820 στην επέκταση του κράτους του Αλί πασά αντιδρά η Πύλη και ο Μαχμούτ Β' εκστρατεύει κατά του Αλί. Οι Σουλιώτες επιστρέφουν ξανά στο Σούλι. Το 1822 θανατώνεται ο Αλί πασάς. Ακολουθεί αναταραχή μέχρι το 1830 που ιδρύθηκε κράτος στη Νότιο Ελλάδα. Το 1854 - 1878 αποτυγχάνουν επαναστάσεις στην Ήπειρο γιατί οι Αλβανοί δεν θέλουν τους Έλληνες και βοηθούν τους Τούρκους. 
Το 1881 τα σύνορα του ελεύθερου Ελληνικού κράτους ορίζονται στον Άραχθο ποταμό. Το 1912 - 1913 μετά από μεγάλες μάχες (Πέντε Πηγάδια, Πεστά, Μανωλιάσσα, Αετοράχη, Μπιζάνι) απελευθερώνεται η Ήπειρος από τους Τούρκους. 1916 - 20 Οι σύμμαχοι Γάλλοι και Ιταλοί στην Ήπειρο. Το 1923 προσδιορίζονται τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία όπως είναι σήμερα. 
Στις 28 Οκτωβρίου 1940 οι Ιταλοί επιτίθενται εναντίον της Ελλάδας με βάση την Αλβανία. Ακολουθεί νικηφόρα αντεπίθεση του Ελληνικού Στρατού, αλλά το 1941 οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Ελλάδα και δίνουν στους Ιταλούς τη διοίκηση της Ηπείρου. Ακολουθούν αντίσταση, καταστροφές, συνθηκολόγηση των Ιταλών το 1943 και το 1944 φεύγουν οι Γερμανοί από την Ήπειρο. Νέες καταστροφές στην Ήπειρο από το 1946 - 1949 κατά τη διάρκεια τραγικού εμφυλίου πολέμου με ερήμωση της Ηπείρου και τελικά νίκη των στρατευμάτων της κυβερνήσεως της Ελλάδος.

Σήμερα η Ήπειρος είναι μια ολοζώντανη περιοχή της Ελλάδος παρά τα προβλήματα σε συγκοινωνία και επενδύσεις. Το Πανεπιστήμιο στα Γιάννενα, τα περίφημα νοσοκομεία Δουρούτης και Χατζηκώστα, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με τη μεγάλη κίνηση προς και από την Ευρώπη, οι όμορφες πόλεις και χωριά, οι ακτές της και το παρθένο φυσικό της περιβάλλον, αποτελούν πόλο έλξης τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου